Social Pedagogical Centre, Frankfurt am Main, Germany, Aja Textor-Goethe House, old roof with several centimetres thick bitumen shingles, different roof windows

The Social Pedagogical Centre: A new kind of comfort

A new roof for the Aja Textor-Goethe House in Frankfurt am Main

renovated roofscape, entire house in the background the Frankfurt skyline, multi-storey residential and nursing home, aluminium roof made of Prefalz and PREFA shingles, design language organic architecture

The Aja Textor-Goethe House, a centre for shaping life in old age that was built in 1985 and is located on the outskirts of Frankfurt am Main (DE), flaunts an excellent example of a successful renovation of a roofscape. The multi-storey residential and nursing home, which was designed by the architect Carsten Waltjen in the style and spirit of anthroposophical architecture, carries the name of Johann Wolfgang Goethe’s mother, who was rather known as “Frau Aja” (“Lady Aja”) than under her real name, Catharina Elisabetha Textor-Goethe, in Frankfurt. With its new Prefalz aluminium roof and PREFA shingles, the large-scale building is fit for the future – both optically and energetically.

renovated roof with various roof windows, detail, aluminium roof made of Prefalz and PREFA shingles

Successful cooperation

This architectural masterpiece of craftsmanship is the brainchild of the architect Andreas Geipel of the architectural office BauAtelier and was realised thanks to the experienced team headed by Christian Müller of the tinsmith company Ruhland from Frankfurt am Main. “We’re actually talking about a new construction here, not a renovation,” as Andreas Geipel underlines, who managed the project from his office on Lake Constance. He told us that the construction time was only two years and had to take place in two large and several smaller construction phases. This mainly had to do with the seasons and the fact that the residential units underneath had to be protected from precipitation water that threatened to seep through.

architect Andreas Geipel, black and white photo, is sitting at a round table and holding his glasses with a pen in his hand
Andreas Geipel

A change of generations

The original roof made of bitumen shingles was repaired several times over the years because its impermeability needed to be ensured. Many parts of it were already several centimetres thick, which made it correspondingly heavy. Tons of bitumen and enormous amounts of insulation materials needed to be removed and disposed of at a high cost.

The substructure was removed except for the lowest rafters and was replaced by a contemporary roof structure including a back ventilation level with cross ventilation, a roof sheathing with grooved rough boards and the separation layer as a mounting level for the PREFA roof. What made things complicated was that around 200 roof windows needed to be integrated.

renovated roof landscape, side view of house with the Frankfurt skyline in the background, aluminium roof made of Prefalz and PREFA shingles, around 200 roof windows

A big roof with a new structure

The roof surface that extends over three levels as well as the different roof inclinations ranging from only a few degrees to steep surfaces in the storey transitions posed another design challenge for Andreas Geipel and the experienced craftsmen. “Due to the combination of the different structures of Prefalz and the PREFA shingles in the slightly marbled colour P.10 stone grey, we were able to highlight the design language of the organic architecture of the roof over a surface of more than 4,300 m². This way, even small, angled areas could be tiled in a beautiful look,” as Geipel explains.

renovated roof, detail, Prefalz, hidden air conditioning system with a partition wall made of shingles, slightly marbled color P.10 stone grey

Clever water drainage

A special concept was developed in advance to drain the enormous masses of water that can form during heavy rainfall. This concept also affected the order of the roof sheets. The water of the upper roof areas is correctly drained down to the lower roof gutter, which was manufactured from a 2 mm thick aluminium sheet and guarantees a permanent sealing tightness.

multi-storey residential and nursing home, back, detailed side view, aluminium roof made of Prefalz and PREFA shingles with different roof windows

Vocation and career

Andreas Geipel always follows insights regarding an organic building style when he is working on a project. This approach is also the reason why he mainly works for like-minded people and organisations. After he completed his studies at the Alanus University in Alfter/Bonn, he designed more than 20 buildings for Waldorf schools, retirement homes and new constructions and conversions of social institutions all across Germany and Northern Switzerland. What remains striking is that people, building substances that are close to nature and sustainability are always at the heart of his work.

arrow_forward

Aja Textor-Goethe House

Country: Germany
Building, location: Aja Textor-Goethe House, Frankfurt am Main
Category: reconstruction
Architecture: Andreas Geipel – Architekturbüro BauAtelier GbR
Installer: Ruhland
Material: ➔ Prefalz, ➔ Roof system shingle
Colour: P.10 stone grey

Text: Carl Bender
Cover photo: Christian Mueller Ruhland + Riegler 
Photos: Martin Croce

CLUE

With the PREFARENZEN dialogue platform, PREFA created a forum for the further development of innovative and architecturally sophisticated roof and façade solutions made of aluminium.

This site uses cookies to ensure the functionality of this website. While some are essential for use, Analytics & Performance Cookies can be used to personalize relevant content and advertising placements.MORE

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.